Головна Новини Метрологія Стандартизація Сертифікація Про нас Анкетування ENG
Керівництво
Історія
Про нас
Структура
підприємства
Профспілка
Сертифікація
Системи менеджменту
Продукції та послуг
Реестр виданих сертифікатів
Оцінка відповідності
Контакти
Стандартизація
Метрологія
Лабораторія харчової продукції та продовольчої сировини
Конкурси
Реформи в Україні




Погода зараз
Відео
Фото
Аудіо
Останні
Архів
Громадська приймальня
Мапа сайту
Поради споживачам
Партнерам
Business card
Запобігання корупції
Публічна інформація
Чи влаштовує вас якість обслуговування на нашому підприємстві в 2016 році?
ТАК

ні
Частково

Остання сторінка

Публічна інформація

Остання новина

Сфера акредитації розширюється

Орган з оцінки відповідності ДП «Чернігівстандартметрологія» розширив сферу сво

Останнє фото


Останнє питання


ДСТУ за кольором не ділить
Чому коричневі курячі яйця як правило дорожчі за білі? Вони кращі?Таке запитання надійшло на адресу електронної громадської приймальні ДП "Чернігівстандартметрологія". На нього відповіла начальник науково-випробувальної лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини Наталія Коновець.
ДСТУ за кольором не ділить
За ДСТУ 5028:2008 "Яйця курячі харчові" розподілу яєць за кольором шкаралупи немає.
Взагалі колір яєць залежить від пігменту, який виробляється організмом курки чи іншого птаха.

Натомість ГОСТ поділяє яйця на дієтичні, класу екстра, столові та охолоджені.
Яйця харчові екстра призначені для експорту, а у наших магазинах ми переважно можемо побачити яйця дієтичні та столові.

Дієтичними вважаються яйця, термін зберігання яких не перевищує 7 днів від дня знесення при температурі від 0 до 20 градусів.
Столові можуть зберігатися до 25 діб при температурі 0-20 градусів.
Якщо у процесі реалізації дієтичних яєць порушується термін їх зберігання – яйця переходять у категорію столових.

Курячі яйця також ділять за категоріями, залежно від ваги.
Найвища категорія – відбірні, вагою не менше 73 грамів. Далі іде вища категорія (від 63 грамів), перша (від 53 г), друга (від 45 г) та яйця дрібні (мінімум 35 грамів). Ще дрібніші продавати у торгівельній мережі забороняється.

Маркування на курячих яйцях виконується нешкідливою фарбою, призначеною для харчових потреб. Дієтичні яйця маркуються червоною фарбою, позначається група, категорія (наприклад, ДВ – дієтичне відбірне або Д1 – дієтичне першої категорії), пишеться дата знесення.

На столові маркування наноситься синьою фарбою і пишеться тільки категорія. "В" – означає відбірна, "0" – вища, відповідно "1" та "2" – перша і друга, дрібні яйця позначаються літерою "М".
До реалізації допускаються лише яйця без механічних пошкоджень, на них не повинно бути плям крові або посліду.

А от крапки або смужки дозволяються. На дієтичних яйцях – лише поодинокі, на столових – не більше восьмої частини поверхні.
Вимагайте документ!
Пам’ятайте: ми, споживачі, маємо право знати, що купуємо.
І якщо у магазині яйця практично завжди марковані та мають необхідні документи, то на ринку чи у приватних підприємців можна побачити яйця без маркування. У такому випадку, відповідно до ст. 15 Закону України „Про захист прав споживачів" ви маєте право на одержання інформації про продукцію.

На вимогу покупця продавець зобов"язаний показати маркувальні ярлики та посвідчення про якість, де зокрема зазначаються: назва продукції і сорт (категорія), назва виробника та його адреса, дата виготовлення (сортування).

Яйця курячі, отримані від власних чи фермерських господарств, можна продавати тільки за умови наявності свідоцтва або довідки про клінічний огляд птиці та епізоотичний стан місцевості, виданої місцевою установою державної ветеринарної медицини та за наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.