Головна Новини Метрологія Стандартизація Сертифікація Про нас Анкетування ENG
Керівництво
Історія
Про нас
Структура
підприємства
Профспілка
Сертифікація
Системи менеджменту
Продукції та послуг
Реестр виданих сертифікатів
Оцінка відповідності
Контакти
Стандартизація
Метрологія
Лабораторія харчової продукції та продовольчої сировини
Конкурси
Реформи в Україні
Випробувальна лабораторія промислової продукції




Погода зараз
Відео
Фото
Аудіо
Останні
Архів
Громадська приймальня
Мапа сайту
Поради споживачам
Партнерам
Business card
Запобігання корупції
Публічна інформація
Чи влаштовує вас якість обслуговування на нашому підприємстві в 2019 році?
ТАК

ні
Частково

Остання сторінка

Випробувальна лабораторія промислової продукції

Остання новина

Шановні колеги! Вітаємо з професійним святом!

Вітаємо із Днем працівників стандартизації та метрології!

Останнє фото


Останнє питання

Юрій

Свідоцтво №2324 від 06.09.2019 про повірку теплового лічильника Ultraheat 2WR. Яким документо


А чи може їстівний гриб бути отруйним?
От уже й серпень, дощі… Не за горами сезон «тихого полювання». Скоро ліси Чернігівщини оживуть численними «Ау!» грибників. Але чи не принесуть вони в своїх кошиках, крім смаколиків, ще й чималу дозу радіації? А може, небезпека за 33 роки з часу аварії на ЧАЕС минула?
Аж ніяк – застерігають фахівці ДП «Чернігівстандартметрологія». І дають поради, як убезпечити себе та рідних.

Де збирати гриби?
Улюблені «врожайні» місця грибники, як правило, тримають у секреті. Але є райони, де збирати лісові дари точно не варто – каже Олексій Овсянніков, провідний інженер відділу метрологічного забезпечення вимірювань радіоелектричних величин та іонізуючих випромінювань:

- Під час Чорнобильської катастрофи основний удар радіонуклідами стронцію та цезію припав на ліси Ріпкинського, Остерського, Семенівського, Корюківського, Козелецького районів. Чимало шкідливих речовин випало біля Славутича. Усе це добре видно на карті. Проте вона показує лише місця масштабних радіоактивних плям. А забруднення може бути локальним, буквально 2 метри в діаметрі. Таких небезпечних точок немає на жодній карті, більше того – тотальні обстеження так і не були проведені!

За ці роки, продовжує пан Олексій, радіація нікуди не поділася, не випарувалась. І сьогодні триває напіврозпад частин, накопичених у ґрунті. Знешкодити їх неможливо, хіба що зібрати увесь верхній шар і вивезти кудись для поховання. Проте робити це ніхто не буде, а отже – уся відповідальність за власну безпеку лежить винятково на грибнику.

Що робити?
Олексій Овсянніков не радить шукати гриби в районах, що позначені на карті як забруднені. Або принаймні мати з собою дозиметр та вимірювати рівень радіації в місцях збору.
Для цього використовуються, наприклад, прилади «ТЕРРА», «Прип’ять», «ДКС 04», «Сосна» та інші досить прості моделі.

Небезпечно й купувати гриби біля доріг, а також у точках стихійної торгівлі. Адже невідомо, звідки їх привезли. А виміряти рівень випромінювання в уже зібраних грибах за допомогою звичайних дозиметрів неможливо.

На ринках області є лабораторії, куди можна звернутися і замовити проведення перевірки.

Тільки варіння!

Що робити, коли гриби з невідомим рівнем радіації вже потрапили на вашу кухню? На це запитання відповідає начальник науково-виробничої лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівстандартметрологія» Наталія Коновець:

- Аби зробити гриби максимально безпечними, їх треба відварити у добре підсоленій воді протягом 30 хвилин. Відвар злити, у нього переходить до 90% радіоактивних речовин. Якщо ж лісові дари просто посмажити, усі радіонукліди, огорнуті шаром жиру, потраплять в організм.

Варто враховувати й те, що найбільше накопичують небезпечні часточки польські гриби та піддубовики. А останні взагалі не рекомендовані до збору, бо ще у 70-х роках минулого століття визнані отруйними.

У білих грибах, лисичках та опеньках радіоактивних речовин значно менше.

Крім того, лісові гриби не є необхідними продуктами в раціоні. Тому можна відмовитись від них узагалі, віддавши перевагу звичайним шампіньйонам.