Адже "вічних продуктів" не буває – пояснила начальник науково-виробничої лабораторії з випробування харчової продукції та продовольчої сировини державного підприємства "Чернігівстандартметрологія" Наталія Коновець.
Дивимося уважно!
Чому необхідно зберігати продукти правильно – зрозуміло всім. Від перебування у неналежних умовах харчі дуже швидко стають непридатними до споживання. У навколишньому середовищі постійно живуть різноманітні мікроорганізми. Потрапляючи на їжу, бактерії чи грибки розмножуються, викликають гниття, появу плісняви або ж сприяють нагромадженню отруйних речовин.
Крім шкідливих мікроорганізмів, їжу може зіпсувати недотримання балансу вологи: продукти висихають або ж навпаки – втягують у себе надмірну кількість рідини.
Відповідно, аби якнайкраще зберегти продукти, треба обмежити вплив мікробів. Можна застосувати консервування, при якому після термообробки банки закриваються герметично.
Але воно не завжди доречне. Тому набагато частіше їжу просто розміщають у прохолодному місці, де розвиток мікробів значно гальмується. Інший спосіб – вплив високий температур, тобто варіння чи смаження.
Найголовніше правило: купувати тільки свіжі продукти, у яких термін зберігання не вичерпався. Інформація про це міститься на маркуванні.
Там може бути дві дати або ж одна – у такому разі зазначається день виготовлення товару.
У холодильнику – повний порядок
Аби продукти в холодильнику зберігались якомога довше, слід забезпечити гарну циркуляцію повітря, тобто класти харчі один біля одного, не навалюючи.
Сир довше лишається свіжим у мішечку з полотна, а вершкове масло – у пергаменті.
Ковбасу бажано покласти у щільний паперовий пакет.
Зелень – кріп, салат, цибулю – без проблем можна зберігати майже тиждень, якщо спочатку трішки підсушити, а вже потім загорнути у поліетиленову плівку.
Риба та м’ясо не втратять вологу у емальованому посуді, накриті кількома шарами марлі. Варто пам’ятати: такі продукти перед зберіганням не треба промивати (це пришвидшує псування). У холодильнику сире м’ясо та рибу вкладають окремо від продуктів, які не проходять теплову обробку. Так, недопустиме «сусідство» із сиром, ковбасою тощо.
Продукти тривалого споживання
Крупи і крохмаль найкраще збережуть свої властивості при зберіганні у щільно закритих банках, бажано скляних. На їх дно варто додатково покласти марлеві мішечки із сіллю – це убезпечить від появи жучків.
Оливкову або інші рослинні олії можна до півроку тримати у темному прохолодному місці
Чай прекрасно зберігається у скляному чи порцеляновому посуді, кава – у таких же або металевих банках.
Мед може стояти і споживатися необмежений час. Цікаво, що відра з медом свого часу знайшли при розкопках Чорної могили у нашому Чернігові. Навіть через тисячу років стародавній продукт лишився упізнаваним!
Цукор дуже легко сприймає запахи, тому його варто покласти окремо від ароматних речовин, зокрема, приправ чи кави.
Спеції та сухі трави найкраще тримати у темних банках. Термін споживання – до року.
Аби не забути дату, коли відкрили банку чи упаковку, можна використовувати клейкі стікери із відповідними підписами.
Прес-служба ДП «Чернігівстандартметрологія»