Головна Новини Метрологія Стандартизація Сертифікація Про нас Анкетування ENG
Керівництво
Історія
Про нас
Структура
підприємства
Профспілка
Сертифікація
Системи менеджменту
Продукції та послуг
Реестр виданих сертифікатів
Оцінка відповідності
Контакти
Стандартизація
Метрологія
Лабораторія харчової продукції та продовольчої сировини
Конкурси
Реформи в Україні




Погода зараз
Відео
Фото
Аудіо
Останні
Архів
Громадська приймальня
Мапа сайту
Поради споживачам
Партнерам
Business card
Запобігання корупції
Публічна інформація
Чи влаштовує вас якість обслуговування на нашому підприємстві в 2016 році?
ТАК

ні
Частково

Остання сторінка

Публічна інформація

Остання новина

Сало їв би, в салі спав би…

Яка ж українська національна кухня без сала? Свіжого і смаженого, солоного, копчен

Останнє фото


Останнє питання

Світлана

добрий день.Чи проводите ви повірку теплового лічильника і скільки це коштує?


Сало їв би, в салі спав би…
Яка ж українська національна кухня без сала? Свіжого і смаженого, солоного, копченого… Скільки треба вживати сала, аби максимально відчути його користь? І як вибрати насправді свіжий і смачний продукт?

Про це розповіла споживачам начальник науково-виробничої лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини державного підприємства «Чернігівстандартметрологія» Наталія Коновець.

Суцільна користь!

Сало фактично є шаром підшкірного жиру, який накопичує та зберігає поживні речовини, а також жиророзчинні вітаміни (А, Д, Е), антиоксиданти і біологічно активні речовини.
Зокрема, мікроелемент селен, насичені та ненасичені жирні кислоти. Серед них і дуже цінна – арахідонова. Вона значно покращує роботу серцевого м’яза, головного мозку, а також чинить позитивний вплив на склад крові, виводячи з неї холестерин.
Інші важливі кислоти у складі сала: лінолева, стеаринова, ліноленова, олеїнова та інші. Цікаво, що їх концентрація у тваринному жирі значно вища, ніж у вершковому маслі.

Скільки сала потрібно для здоров’я?

Наш мудрий народ каже: що занадто – то не здраво. Аби здобути від сала винятково користь, його треба споживати помірно.
Денна норма цього продукту для дорослих – 9-12 грамів або ж до 100 г на тиждень.
Варто врахувати і те, що сало дуже поживне, у 100 г містить близько 770 калорій. Тому краще споживати його зранку, що додатково посилить відтік жовчі і активує травлення.
Не варто захоплюватись смаженим або копченим продуктом. Набагато більше користі принесе сало мариноване чи звичайне підсолене.

Вибираємо найсмачніше!

Як і будь-який продукт, сало чинить позитивний вплив на організм лише тоді, якщо є якісним і екологічно чистим.
У науково-виробничій лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівстандартметрологія» проводять випробування сала за багатьма показниками, включаючи органолепничні і мікробіологічні.
Але частіше перед покупкою все ж доводиться покладатись не на дані лабораторних досліджень, а на власні знання та уміння.

Щоб не помилитись і вибрати насправді свіжий, незіпсований товар, треба оцінити його за кількома показниками.

- Зовнішній вигляд. Колір у якісного сала білий або ледь рожевий. Недопустима сірість, жовтизна (показує на несвіжий продукт), червоний відтінок.

- Запах має бути тонкий солодкуватий. Можливий легкий присмак диму і смаженого м’яса – він буває тоді, коли порося смалили традиційним способом у соломі.

- Консистенція досить щільна, на дотик продукт м’який, трохи вологий. Неприпустима слизькість, липкість.

- Шкірка у якісному салі тонка, чисто вискоблена, без щетини.

- Відправляючись на ринок, варто захопити із собою запальничку. Вона допоможе попередити купівлю сала від кнура – при нагріванні воно видає сильний неприємний запах сечовини, перебити який неможливо.

- Зазвичай продавці дозволяють скуштувати продукт. Справжній український делікатес легко жується і має приємний смак.

І наостанок – сало не варто зберігати надто довго навіть у холодильнику. Найбільшу користь принесе тільки свіжий продукт!

Прес-служба ДП «Чернігівстандартметрологія»