Головна Новини Метрологія Стандартизація Сертифікація Про нас Анкетування ENG
Керівництво
Історія
Про нас
Структура
підприємства
Профспілка
Сертифікація
Системи менеджменту
Продукції та послуг
Реестр виданих сертифікатів
Оцінка відповідності
Контакти
Стандартизація
Метрологія
Лабораторія харчової продукції та продовольчої сировини
Конкурси
Реформи в Україні




Погода зараз
Відео
Фото
Аудіо
Останні
Архів
Громадська приймальня
Мапа сайту
Поради споживачам
Партнерам
Business card
Запобігання корупції
Публічна інформація
Чи влаштовує вас якість обслуговування на нашому підприємстві в 2016 році?
ТАК

ні
Частково

Остання сторінка

Публічна інформація

Остання новина

Сало їв би, в салі спав би…

Яка ж українська національна кухня без сала? Свіжого і смаженого, солоного, копчен

Останнє фото


Останнє питання

Світлана

добрий день.Чи проводите ви повірку теплового лічильника і скільки це коштує?


Мінеральна вода – як вибрати найкращу?
Мінералка – бажаний гість на столі у будь-яку пору року. Влітку вона освіжає, восени та взимку допомагає зміцнити імунітет і перебороти підступні віруси. Як не помилитися, вибираючи мінеральну воду, розповіла начальник науково-виробничої лабораторії з випробування харчової продукції та продовольчої сировини ДП "Чернігівстандартметрологія" Наталія КОНОВЕЦЬ.
Яку воду можна вживати щодня?

Українське законодавство визначає мінеральну воду як таку, що має мінералізацію більше, ніж 1 грам на кубічний дециметр. Якщо менше – це вже природна столова або ж просто питна вода.
Столова лікувальна вода має рівень мінералізації від 1,0 до 8,0 г/куб. дм. Її можна застосовувати як лікувальний напій за призначенням лікаря або як столовий напій, але не щодня.
Лікувальна вода (мінералізація понад 8,0 г/куб. дм) не підходить для тамування спраги. Її можна застосовувати лише за призначенням лікаря і у прописаній ним кількості. Така вода чинить потужний вплив на організм.

Читаємо етикетку: штучна чи природна

Будь-яка натуральна, не дистильована вода містить цілий комплекс солей і мінералів. Їх склад та кількість залежить від багатьох чинників: і складу ґрунту, і глибини видобутку, і розташування. В Україні близько півтисячі джерел мінеральних вод.
Природною називається мінеральна вода, видобута безпосередньо з землі. При цьому вона може бути джерельною, за умови, якщо хімічний склад рідини збігається зі складом води джерела, і якщо вода розлита не далі ніж 50 метрів від місця видобутку.
Джерельна вода може бути очищена фільтрами: механічними та піщаними. Як правило, якоїсь глибокої спеціальної очистки видобута з підземного джерела вода не потребує, ніяких зайвих мікроорганізмів чи хвороботворних бактерій вона не містить.
Зовсім інша річ, якщо йдеться про штучно мінералізований продукт. Це звичайна вода «з крану».
Спочатку вона проходить глибоке очищення, а потім штучно насичується мікроелементами. Так можна створити воду будь-якого мінерального складу, але вона буде програвати натуральній, оскільки не містить природної корисної мікрофлори. Це просто розчин солей, вживати який щодня небажано.

Мінеральні води Чернігівщини

Нашій області пощастило - мінерально-сировинний потенціал у неї достатньо великий. У двох підземних родовищах досліджені мінеральні води, а ще 20 містять прісну воду.
Зокрема, мінеральну воду видобувають в урочищі Остреч, поблизу міста Мена. За своїм складом вона аналогічна кримським мінеральним водам.
Друге джерело видобутку – на території санаторію "Десна", село Ладинка. За своїми властивостями місцева мінеральна вода ідентична до вод знаних курортів Єсентуки та Стара Роса.
Мінеральні води Чернігівщини відносяться до типу мало-мінералізованих (2-5 г/л) лікувально-питних.

Якісна чи ні?

Щоб убезпечити себе від купівлі неякісного продукту, варто уважно прочитати написане на етикетці. Там має бути вказаний нормативний документ, за яким виготовляється мінералка.
При виборі товару зверніть увагу – це природний мінеральний продукт або штучно мінералізований. Який рівень мінералізації має вода? Якщо високий – краще вживати її за призначенням лікаря.
Крім того, вода має показання і обмеження до споживання. Їх також обов’язково вказують на маркуванні.

Прес-служба ДП "Чернігівстандартметрологія"